Cum aleg materialul din care este facuta bicicleta mea? – Woom Bikes România

Cum aleg materialul din care este facuta bicicleta mea?

Cele mai importante elemente ale unei biciclete, atât pentru adulți cât și pentru copii, sunt cadrul și furca.

 

Materialele cel mai des folosite de către diverși producători sunt: oțelul, aluminiul, titanul și carbonul (sau mai bine spus, fibra de carbon). Apare astfel o întrebare legitimă: cum aleg materialul potrivit pentru bicicleta mea sau a copilului meu?

 

Primul lucru important de stabilit este cum veți folosi bicicletele. În cazul în care acestea sunt destinate unor plimbări ușoare în oraș, în parc sau pe teren accidentat, cel mai indicat este să vă orientați către o bicicletă din oțel sau din aluminiu. Fiecare dintre aceste două materiale are avantaje și dezavantaje:

 

Oțelul: Oțelul este un aliaj foarte rezistent în timp. Majoritatea producătorilor ce fabrică biciclete din oțel oferă o garanție pe viață pentru cadru. Ne putem da seama ușor că rezistența în timp este una foarte ridicată în acest caz.

 

Un alt avantaj ar fi rigiditatea mai scăzută a oțelului. Acest fapt oferă o plimbare mai confortabilă în care denivelările terenului, fie că vorbim despre gropi în asfalt, borduri sau teren accidentat, nu sunt resimțite atât de acut de către ciclist.

 

În al treilea rând, datorită producției mondiale de oțel foarte răspândite, acest material este unul ieftin, și bicicletele din oțel sunt în consecință mai avantajoase din punct de vedere financiar.

 

În dreptul dezavantajelor, în cazul oțelului, putem trece greutatea. Astfel, ce câștigăm prin rezistența în timp, de cele mai multe ori are consecințe asupra greutății bicicletei. Oțelul este cel mai greu dintre materialele enumerate, astfel încât, o bicicletă cu cadrul din oțel va cântări simțitor mai mult decât una similară din aluminiu, carbon sau titan. Greutatea ridicată aduce după sine un control mai dificil asupra bicicletei atât la îmbarcare/debarcare, cât și în timpul mersului. Mai mult, în cazul în care suntem nevoiți să urcăm bicicleta în mașină sau să mergem lângă ea, vom resimți efortul fizic necesar manevrării acesteia.

 

Acest efort suplimentar este resimțit mult mai drastic de către copii. Din păcate, mulți producători fabrică biciclete de copii din oțel. Deși costurile sunt mai reduse, greutatea bicicletei îi determină pe cei mici să facă un efort ridicat pentru a o manevra sau controla.

 

Aluminiul: La fel ca și oțelul, aluminiul reprezintă un aliaj foarte des întâlnit în producția bicicletelor. Este mai scump decât oțelul și de asemenea nu oferă aceeași rezistență în timp.

 

Totuși, o bicicletă din aluminiu este una rezistentă, care, în condiții normale de exploatare, nu ar trebui să aibă probleme timp de 5-10 ani.

 

Avantajul aluminiului este că oferă această rezistență ridicată la o greutate mult mai mică decât cea a oțelului. Astfel, păstrăm avantajele rezistenței și ale prețului accesibil și eliminăm neplăcerile provocate de manevrarea bicicletei.

 

În cazul aluminiului există mai multe tipuri de aliaje (7005, 6061, 7075, 2014, etc.). Diferența dintre ele este dată de rezistența aliajului și de ușurința în prelucrare (suduri, încălzire, etc.). Cele mai avantajoase din punctul de vedere al raportului beneficiu/preț sunt aliajele 7005 și 6061.

 

Este general acceptat în lumea ciclismului că aliajul 6061 este superior celui 7005 datorită rezistenței ridicate pe care o oferă la o greutate mai redusă. Astfel, bicicletele de calitate ale diferiților producători sunt realizate preponderent din aliaj 6061.

 

Acest aliaj este puțin întâlnit la bicicletele pentru copii. Cauza principală o reprezintă costul mai ridicat de fabricare față de oțel. Totuși, considerăm că avantajele oferite de aluminiu 6061 (greutatea redusă), mai ales în cazul celor mici, justifică diferența de preț. Mai mult, dacă ne gândim că la vârsta lor, musculatura nu este încă dezvoltată complet, riscul de a supune sistemul lor muscular și osos unui stres ce poate avea consecințe negative în timp prin ridicarea și manevrarea unei biciclete ce cântărește 40% din greutatea lor este mult mai redus.

 

Carbonul și titanul: Am intrat în domeniul performanței, unde rigiditatea și greutatea foarte redusă sunt singurele lucruri care contează. Dacă doriți să participați la competiții și să aveți o bicicletă care va folosi și ultima voastră picătură de energie pentru a câștiga viteză, atunci carbonul și titanul sunt cele mai indicate.

 

Nu uitați că rigiditatea ridicată pe care ambele o au vă ajută să nu pierdeți randament aproape deloc în timpul pedalării, însă nivelul de confort va fi unul scăzut.

 

În cazul carbonului, vă recomandăm să manevrați cu grijă bicicleta deoarece acesta este ușor casant. O lovitură mai puternică poate determina spargerea cadrului.

 

Și nu în ultimul rând, nu uitați de preț. Suntem siguri că veți observa diferențele cu ușurință.

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații