Cum aleg materialul din care este facuta bicicleta mea? – Woom Bikes România

Cum aleg materialul din care este facuta bicicleta mea?

 

Cele mai importante elemente ale unei biciclete, atat de adult cat si pentru copiii, sunt cadrul si furca.

Materialele cel mai des folosite de catre diversi producatori sunt: otelul, aluminiul, titan si carbonul (sau mai bine spus, fibra de carbon). Apare astfel o intrebare legitima: cum aleg materialul potrivit pentru bicicleta mea sau a copilului meu.

Primul lucru important de stabilit este cum veti folosi bicicletele. In cazul in care acestea sunt destinate unor plimbari usoare in oras, in parc sau pe teren accidentat, cel mai indicat este sa va orientati catre o bicicleta din otel sau din aluminiu. Fiecare dintre aceste doua materiale au avantaje si dezavantaje:

  1. Otelul:

Otelul este un aliaj foarte rezistent in timp. Marea majoritate a producatorilor ce fabrica biciclete din otel ofera o garantie pe viata pentru cadru. Ne putem da seama usor ca rezistenta in timp este una foarte ridicata in acest caz.

Un alt avantaj ar fi rigiditatea mai scazuta a otelului. Acest fapt ofera o plimbare mai comofrtabila in care denivelarile terenului, fie ca vorbim despre gropi in asfalt, borduri sau teren accidentat, nu sunt resimitite atat de acut de catre ciclist.

In al treilea rand, datorita productiei mondiale de otel foarte raspandita, acest material este unul ieftin, si bicicletele din otel fiind in consecinta mai avantajoase din punct de vedere financiar.

In dreptul dezavantajelor, in cazul otelului, putem trece greutatea. Astfel, ce castigam prin rezistenta in timp, de cele mai multe ori are consecinte asupra greutatii bicicletei. Otelul este cel mai greu dintre materialele enumerate, astfel incat, o bicicleta cu cadrul din otel va cantarii simititor mai mult decat una similara din aluminiu, carbon sau titan. Greutatea ridicata aduce dupa sine un control mai dificil asupra bicicletei atat la imbarcare / debarcare, cat si in timpul mersului. Mai mult, in cazul in care suntem nevoiti sa urcam bicicleta in masina sau sa mergem langa ea, vom resimti efortul fizic necesar manevrarii acesteia.

Acest efort suplimentar este resimtit mult mai drastic de catre copii. Din pacate, multi producatori fabrica biciclete de copii din otel. Desi costurile sunt mai reduse, greutatea bicicletei ii determina pe cei mici sa faca un efort ridicat pentru a o manevra sau controla.

 

  1. Aluminiul:

La fel ca si otelul, aluminiul reprezinta un aliaj foarte des intalnit in productia bicicletelor. Este mai scump decat otelul, si de asemenea, nu ofera aceeasi rezistenta in timp.

Totusi, o bicicleta din aluminiu este una rezistenta, care, in conditii normale de exploatare, nu ar trebui sa aiba probleme timp de 5-10 ani.

Avantajul aluminiului este ca ofera aceasta rezistenta ridicata la o greutate mult mai mica decat cea a otelului. Astfel, pastram avantajele rezistentei si ale pretului accesibil, si eliminam neplacerile provocate de manevrarea bicicletei.

In cazul aluminiului exista mai multe tipuri de aliaje din aluminiu (7005, 6061, 7075, 2014, etc). Diferenta dintre ele este data de rezistenta aliajului si de usurinta in prelucrare (suduri, incalzire, etc.). Cele mai avantajoase din punctul de vedere al raportului beneficia/pret sunt aliajele 7005 si 6061.

Este general acceptat in lumea ciclismului ca aliajul 6061 este superior celui 7005 datorita rezistentei ridicate pe care o ofera la o greutate mai redusa. Astfel, bicicletele de calitate ale diferitilor producatori sunt realizate preponderant din aliaj 6061.

Acest aliaj este putin intalnit la bicicletele pentru copiii. Cauza principala o reprezinta costul mai ridicat de fabricare fata de otel. Totusi, consideram ca avantajele oferite de aluminiu 6061 (greutatea redusa), mai ales in cazul celor mici, justifica diferenta de pret. Mai mult, daca ne gandim ca la varsta lor, musculatura nu este inca dezvoltata complet, riscam sa supunem sistemul lor muscular si osos unui stres ce poate avea consecinte negative in timp prin ridicarea si manevrarea unei biciclete ce cantareste 40% din greutatea lor.

 

  1. Carbon si titan:

Am intrat in domeniul performantei, unde rigiditatea si greutatea foarte redusa sunt singurele lucruri care conteaza. Daca doriti sa participate la competitii sis a aveti o bicicleta ca va folosi si ultima voastra picatura de energie pentru a castiga viteza, atunci carbonul si titanul sunt cele mai indicate.

Nu uitati ca rigiditatea ridicata pe care ambele o au va ajuta sa nu pierdeti randament aproape deloc in timpul pedalarii, insa nivelul de comfort va fi unul scazut.

In cazul carbonului, va recomandam sa manevrati cu grija bicicleta deoarece acesta este usor casant. O lovitura mai puternica poate determina spargerea cadrului.

Si nu in ultimul rand, nu uitati de pret. Suntem siguri ca veti observa diferentele cu usurinta.

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații