Cum sa ii ajuti pe cei mici sa transforme bicicleta in cel mai bun prieten al lor
Daca cei mici nu vor sa se apropie de bicicleta pe care tocmai le-ai cumparat-o, poti fi sigur ca nu esti singurul parinte care trece prin asta! Ba chiar am indrazni sa spunem ca prima interactiune intre cei mici si noutatea cu doua roti din gospodarie poate fi cel putin lipsita de entuziasm – in special daca primul cadou de acest gen ajunge la ei un picut mai tarziu si nu in primii ani de viata.
Nu trebuie, insa, sa iti faci griji! Noi am pregatit o lista cu cele mai comune motive pentru care juniorii refuza sa invete sa pedaleze si cum poti nu doar sa le combati, ci sa transformi bicicleta din dotare in cel mai bun prieten.
1. Bicicleta este prea mare sau prea grea
Dimensiunile bicicletei sunt extrem de importante – mai ales la prima vedere. Instinctul este sa achizitionam biciclete putin mai mai mari pentru ca ei sa se bucure de ele pentru mai mult timp. Desi poate fi o practica buna din punct de vedere economic, nu este indicat sa recurgeti la ea, in special cand vorbim despre prima bicicleta a juniorului.
Chiar daca alegeti culoarea lui preferata sau o accesorizati cu elemente cool, daca ii inspira teama, va refuza chiar si sa incerce sa se urce pe ea. Daca totusi decid sa o „probeze” si realizeaza ca le este prea dificil sa o manevreze din pricina greutatii, rezultatul va fi acelasi – vor refuza sa inceapa procesul de invatare.
De aceea, noi punem foarte mare accent pe dimensiune si greutate si avem resursele necesare pentru ca tu sa faci alegerea corecta si pentru ca bicicleta sa faca o prima impresia pozitiva! Doar stim cu totii cat de importanta este prima impresie, nu?
2. Le este teama ca se vor rani
Desi cu siguranta stiu ca beneficiaza de toata atentia si ajutorul din partea parintilor, teama ca se vor rani este prezenta instinctiv la majoritatea juniorilor. De aceea, procesul de invatare trebuie tratat cu multa rabdare, cu incurajari si cu onestitate.
Da, au dreptate – exista riscul sa cada. Da, cel mai probabil nu vor invata sa manevreze bicicleta de la prima interactiune. Insa toate aceste lucruri sunt normale si impreuna, cu rabdare, le puteti depasi. Fii langa ei atat cat au nevoie, transforma orice mic esec intr-o incurajare si o celebrare a faptului ca au incercat. Si poate cel mai important lucru – asigura-te ca noua bicicleta vine la pachet cu toate accesoriile care ii vor proteja de rani serioase.
3. Nu stiu sa foloseasca franele
Cea mai comuna problema a juniorilor la mersul cu bicicleta este franarea. Sansele sunt sa invete mult mai repede cum sta treaba cu echilibrul si pedalatul decat cu franarea. De aceea, trebuie sa le explici cum functioneaza franele, care e rolul lor, cum pot fi folosite preventiv sau in caz de forta majora, cum ii ajuta, dar si cum ii pot incurca.
O idee buna ar fi chiar sa „repetati” putin impreuna franarea si poate chiar sa ii arati ce se intampla efectiv cu bicicleta cand acestea sunt actionate. Transforma tot procesul de invatare in ceva cool si data viitoare s-ar putea sa iti explice ei cum sta treaba cu opritul bicicletei si cateva metode alternative bonus!
4. Exista o presiune prea mare din exterior
Parintii au intotdeauna cele mai bune intentii, iar bucuria generata de un lucru nou pe care il poate invata juniorul e clar motiv de sarbatoare. Incearca totusi sa nu lasi entuziasmul tau sa il depaseasca pe al lor si sa nu pui presiune prea mare pe procesul de invatare si durata lui.
Desi tentatia e mare, incearca sa nu scoti telefonul pentru poze si filmulete chiar de la prima lor interactiune cu bicicleta – ci, mai degraba, sa stabiliti impreuna cand sunt pregatiti sa arate lumii intregi noul skill dobandit. Crede-ne pe cuvant – odata porniti la pedalat, nu le vei mai putea opri nici entuziasmul, nici schemele din dotare!
5. Pur si simplu nu sunt pregatiti pentru acest pas
Chiar daca ei singurei au pe lista de cadouri o bicicleta, e posibil ca in momentul in care au primit-o sa nu se simta pregatiti sa o si stapaneasca. Cu siguranta e ceva temporar si au nevoie de un timp mai lung de acomodare cu noua „jucarie”.
Daca nu ei au cerut bicicleta, insa, trebuie sa iei in considerare ca s-ar putea sa dureze mai mult pana cand vor deveni prieteni. Ajuta sa vada exemple de pedalatori in familie, dar nu e musai sa devina si ei pasionati de activitate doar din acest motiv. Discutati impreuna despre avantajele pedalatului si despre aspectele distractive ale acestui hobby si s-ar putea sa ii convingi. Lasa-i sa iti puna intrebari si sa gaseasca ei motivatia pentru a se apuca de pedalat!
Fiecare junior invata in ritmul sau si fiecare mic pas in fata ar trebui sa fie motiv de celebrare. Daca dorinta de a pedala pleaca de la ei, va garantam ca prietenia cu bicicleta din dotare nu va fi sezoniera – cum se intampla cu majoritatea jucariilor – ci una pe viata, marcata de momente de mandrie si aventuri pe masura!