3 pasi usori pentru a invata mersul pe bicicleta.
3 pasi usori pentru a invata mersul pe bicicleta.
In articolul precedent am discutat despre cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru. Dupa ce avem bicicleta potrivita, cum facem sa ii invatam pe cei mici tainele mersului pe doua roti. Nu este nici greu, nici usor, insa, ca in orice lucru pe care il invatam, atat copiii, cat si adultii, avem nevoie de etape de invatare bine definite ce pot fi deprinse pe rand.
Greutatea intervine in momentul in care incercam sa facem toate lucrurile in acelasi timp. Creierul nostru lucreaza secvential, procesand cate o informatie pe rand. Astfel, daca il bombardam cu mai multe elemente pe care trebuie sa le invete / proceseze in acelasi timp, invatarea va avea de suferit si, din pacate, de cele mai multe ori intervine frustrarea si apoi renuntarea.
Astfel, inainte de a incepe procesul de invatare, este bine sa fim constienti ca avem nevoie de rabdare; fie ca este vorba de noi, fie ca este vorba de copilul nostru. Ca animal biped, omul este facut sa mearga si sa alerge. De aceea, mersul pe bicicleta, skiuri, placa sau orice alt instrument de locomotie nu ne vine natural. In ajutorul nostru natura ne-a inzestrat insa cu o capacitate ridicata de a ne adapta. Astfel, daca urmam cei 3 pasi de mai jos nu ar trebui sa intampinam greutati in a deprinde mersul pe bicicleta.
Ciclismul implica 3 elemente principale:
- Mentinerea echilibrului;
- Controlul directiei si al vitezei;
- Pedalarea.
Va recomandam sa le abordati in aceasta ordine si cu copilul vostru.
- Primul element ce ar fi bine sa fie invatat este mentinerea echilibrului. Nu veti avea nevoie nici de roti ajutatoare, nici de a sustine saua celui mic in timp ce se deplaseaza.
In cazul in care copilul are o bicicleta “pre-bike”, fara pedale, asigurati-va ca saua se afla la o inaltime potrivita cu inaltimea sa – picioarele ar trebui sa atinga pamantul ferm, cu siguranta (nu doar pe varfuri). Odata ce ati reglat saua, incurajati-l pe cel mic sa paseasca de cateva ori stand pe sa – folosim astfel instinctul natural de a merge. Pe masura ce va exersa acest element, increderea sa va creste si de asemenea si viteza de deplasare. Cand observati ca atinge o viteza suficienta, ii puteti incuraja sa ridice talpile de pe sol. Astfel, pentru cateva secunde isi vor mentine echilibrul in timp sa se deplaseaza.
In cazul in care aveti o bicicleta cu pedale, tot ce trebuie sa faceti este sa scoateti pedalele. La majoritatea modelelor acestea sunt prinse cu suruburi de 15. O cheie fixa de 15 este suficienta pentru a le monta / demonta. Dupa demontare, procesul este identic: asigurati-va ca inaltimea la care saua este fixata este suficienta ca cei mici sa atinga ferm pamantul cu talpile.
Pentru deprinderea echilibrului, un element ce poate fi de ajutor este o panta lina. Totusi, va recomandam sa recurgeti la aceasta doar daca sunteti siguri ca cei mici nu s-ar speria sau timora din aceasta cauza.
- Al doilea element – controlul directiei si al franarii.
Poate cel mai simplu lucru de invatat este cum viram si cum incetinim. Puteti folosi o serie de jaloane, pietricele sau bete pe care cei mici sa le ocoleasca. Faceti totul ca un joc, eventual participati si voi activ la a ocoli jaloanele cu bicicleta voastra.
In ceea ce priveste franarea, explicati cum functioneaza frana; incurajati-i sa actioneze maneta de frana de cateva ori cat sunt pe loc, iar apoi, la viteze moderate pot incepe sa exerseze diferite intensitati ale franarii.
Nu uitati ca toate aceste lucruri au loc fara ca pedalele sa fi fost montate. Astfel, copiii se simt in siguranta deoarece ating ferm pamantul cu picioarele.
- Introducerea pedalelor
Odata ce echilibrul si controlul directiei si al vitezei sunt deprinse, este momentul introducerii pedalelor. Pedalele se strang cu aceeasi cheie fixa de 15. Sensul de strangere este intotdeauna spre ghidon. Mare atentie, pedalele sunt destinate fie pentru partea dreapta, fie pentru partea stanga. Nu pot fi montate invers.
Dupa montarea pedalelor, pornirea de pe loc se va face tot prin folosirea picioarelor; este inca devreme sa folosim pedalele. Atentionati copiii asupra riscului de a se lovi de pedale. Pentru a gestiona acest risc, puteti cobori saua astfel incat picioarele sa poate sta mai departate de cadrul bicicletei, atingand ferm pamantul.
Odata ce au prins un pic de viteza, talpile se vor odihni pe pedale. Exersati impreuna cu cei mici de cateva ori odihnirea talpilor pe pedale.
Nu mai este mult. Dupa ce stau comfortabil cu talpile pe pedale in timp ce se deplaseaza, ii puteti incuraja sa pedaleze spre inainte. Nu va speriati daca la inceput vor pedala inapoi, este normal – pedalele se misca spre inapoi mai usor decat spre inainte 😊.
Acestia sunt cei 3 pasi pe care noi ii recomandam cand invatam sa mergem cu bicicleta. Pentru ca pe primul loc este siguranta celor mici, nu uitati sa investiti intr-o casca de calitate, si de asemenea, sa identificati o zona pentru invatare cat mai libera, fara masini sau alte posibile pericole.
Va dorim cat mai multe plimbari placute!!!
WOOM WOOM!