3 pasi usori pentru a invata mersul pe bicicleta. – Woom Bikes România

3 pasi usori pentru a invata mersul pe bicicleta.

În articolul precedent am discutat despre cum să alegem bicicleta potrivită pentru copilul nostru. După ce avem bicicleta potrivită, cum facem să îi învățăm pe cei mici tainele mersului pe două roți? Nu este nici greu, nici ușor, însă, ca în orice lucru pe care îl învățăm, atât copiii cât și adulții, avem nevoie de etape de învățare bine definite ce pot fi deprinse pe rând.

 

Greutatea intervine în momentul în care încercăm să facem toate lucrurile în același timp. Creierul nostru lucrează secvențial, procesând câte o informație pe rând. Astfel, dacă îl bombardăm cu mai multe elemente pe care trebuie să le învețe/proceseze în același timp, învățarea va avea de suferit și, din păcate, de cele mai multe ori intervine frustrarea și apoi renunțarea.

 

Astfel, înainte de a începe procesul de învățare, este bine să fim conștienți că avem nevoie de răbdare; fie că este vorba de noi, fie că este vorba de copilul nostru. Ca animal biped, omul este făcut să meargă și să alerge. De aceea, mersul pe bicicletă, schiuri, placă sau orice alt instrument de locomoție nu ne vine natural. În ajutorul nostru natura ne-a înzestrat însă cu o capacitate ridicată de a ne adapta. Astfel, dacă urmăm cei 3 pași de mai jos, nu ar trebui să întâmpinăm greutăți în a deprinde mersul pe bicicletă.

 

Ciclismul implică 3 elemente principale:

 

Menținerea echilibrului

 

Controlul direcției și al vitezei

 

Pedalarea

 

Vă recomandăm să le abordați în această ordine și cu copilul vostru.

 

1. Menținerea Echilibrului

 

Primul element ce ar fi bine să fie învățat este menținerea echilibrului. Nu veți avea nevoie nici de roți ajutătoare, nici de a susține șaua celui mic în timp ce se deplasează.

 

În cazul în care copilul are o bicicletă „pre-bike”, fără pedale, asigurați-vă că șaua se află la o înălțime potrivită cu înălțimea sa – picioarele ar trebui să atingă pământul ferm, cu siguranță (nu doar pe vârfuri). Odată ce ați reglat șaua, încurajați-l pe cel mic să pășească de câteva ori stând pe șa – folosim astfel instinctul natural de a merge. Pe măsură ce va exersa acest element, încrederea sa va crește și de asemenea și viteza de deplasare. Când observați că atinge o viteză suficientă, îi puteți încuraja să ridice tălpile de pe sol. Astfel, pentru câteva secunde își vor menține echilibrul în timp ce se deplasează.

 

În cazul în care aveți o bicicletă cu pedale, tot ce trebuie să faceți este să scoateți pedalele. La majoritatea modelelor acestea sunt prinse cu șuruburi de 15. O cheie fixă de 15 este suficientă pentru a le monta/demonta. După demontare, procesul este identic: asigurați-vă că înălțimea la care șaua este fixată este suficientă ca cei mici să atingă ferm pământul cu tălpile.

 

Pentru deprinderea echilibrului, un element ce poate fi de ajutor este o pantă lină. Totuși, vă recomandăm să recurgeți la aceasta doar dacă sunteți siguri că cei mici nu s-ar speria sau timora din această cauză.

 

2. Controlul Direcției și al Frânării

 

Poate cel mai simplu lucru de învățat este cum virăm și cum încetinim. Puteți folosi o serie de jaloane, pietricele sau bețe pe care cei mici să le ocolească. Faceți totul ca un joc, eventual participați și voi activ la a ocoli jaloanele cu bicicleta voastră.

 

În ceea ce privește frânarea, explicați cum funcționează frâna; încurajați-i să acționeze maneta de frână de câteva ori cât sunt pe loc, iar apoi, la viteze moderate, pot începe să exerseze diferite intensități ale frânării.

 

Nu uitați că toate aceste lucruri au loc fără ca pedalele să fi fost montate. Astfel, copiii se simt în siguranță deoarece ating ferm pământul cu picioarele.

 

3. Introducerea Pedalelor

 

Odată ce echilibrul și controlul direcției și al vitezei sunt deprinse, este momentul introducerii pedalelor. Pedalele se strâng cu aceeași cheie fixă de 15. Sensul de strângere este întotdeauna spre ghidon. Mare atenție, pedalele sunt destinate pentru a fi montate fie pentru partea dreaptă, fie pentru partea stângă. Nu pot fi montate invers.

 

După montarea pedalelor, pornirea de pe loc se va face tot prin folosirea picioarelor; este încă devreme să folosim pedalele. Atenționați copiii asupra riscului de a se lovi de pedale. Pentru a gestiona acest risc, puteți coborî șaua astfel încât picioarele să poată sta mai depărtate de cadrul bicicletei, atingând ferm pământul.

 

Odată ce au prins un pic de viteză, tălpile se vor odihni pe pedale. Exersați împreună cu cei mici de câteva ori odihnirea tălpilor pe pedale.

 

Nu mai este mult. După ce stau confortabil cu tălpile pe pedale în timp ce se deplasează, îi puteți încuraja să pedaleze spre înainte. Nu vă speriați dacă la început vor pedala înapoi, este normal – pedalele se mișcă spre înapoi mai ușor decât spre înainte 😊.

 

Aceștia sunt cei 3 pași pe care noi îi recomandăm când învățăm să mergem cu bicicleta. Pentru că pe primul loc este siguranța celor mici, nu uitați să investiți într-o cască de calitate și, de asemenea, să identificați o zonă pentru învățare cât mai liberă, fără mașini sau alte posibile pericole.

 

Vă dorim cât mai multe plimbări plăcute împreună!

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații