Cum aleg bicicleta potrivita pentru copilul meu? – Woom Bikes România

Cum aleg bicicleta potrivita pentru copilul meu?

Decizia de a achiziționa o bicicletă pentru copii este una dintre cele mai bune hotărâri pe care o poți lua ca părinte. Mersul pe bicicletă are o sumedenie de beneficii din care vom enumera doar câteva: dezvoltarea fizică armonioasă a celor mici, dezvoltarea unei inteligențe motrice (coordonare ochi – mâini, echilibrul, atenție distributivă la mediul înconjurător, etc.), dezvoltarea capacității de învățare a cunoștințelor / abilităților noi, creșterea încrederii în forțele proprii.

 

Astfel, cum alegem bicicleta potrivită pentru copii devine un factor important în această ecuație. Sunt câteva criterii pe care este bine să le luam în considerare când alegem bicicleta potrivită:

 

 

  1. Înălțimea copilului;

  2. Nivelul de pregătire în mersul pe două roți;

  3. Greutatea bicicletei;

  4. Raportul calitate / preț.

 Înăltimea copilului

 

Cele mai multe site-uri sau magazine împart bicicletele pe categorii de vârstă. Deși vârsta poate fi folosită, înălțimea celor mici este un criteriu mult mai obiectiv. Copiii cresc diferit, astfel, vârsta ne poate induce în eroare. Cel mai ușor este să măsurați înălțimea copilului, iar dacă doriți să fiți foarte riguroși, să măsurați și lungimea picioarelor (călcai - șold). Astfel vă asigurați că veți achiziționă o bicicletă ce are mărimea potrivită cu stadiul de dezvoltare al copilului.

 

Totuși, știm că cei mici cresc repede. Mulți părinți doresc să evite schimbarea bicicletei de la un sezon la altul. În general, recomandarea noastră este împotriva saltului peste un model din cauza diferențelor semnificative în mărimea și greutatea cadrului. Totuși, puteți alege o bicicleta cu câțiva cm mai mare decât înălțimea celui mic, doar ținând cont de un alt criteriu.

 

În cazul în care nu sunteți siguri de mărimea potrivită, criteriul numărul 2 (Nivelul de pregătire) devine factorul decisiv.

 

Nivelul de pregătire

 

Când evaluați nivelul de pregătire vă puteți ghida după următoarele întrebări:

 

  1. Se poate urca / coborî de pe bicicletă fară ajutor extern?

  2. Poate să își mențină echilibrul pe bicicletă în mers fară a atinge pământul cu picioarele?

  3. Controlează direcția cu încredere? (execută viraje, ocolește obstacole, realizează întoarceri)

  4. Poate pedala pe o distanta medie?

  5. Poate frâna în caz de urgență?

În cazul în care răspunsul la primele 2 întrebări este negativ, cel mai probabil este nevoie să vă îndreptați către o bicicletă fără pedale, de tip “pre-bike”. De regulă, aceste biciclete sunt destinate copiilor de până la 3 ani.

Totuși, dacă cel mic este mai mare de 3 ani, puteți opta pentru o bicicletă cu pedale (modele de 14 sau 16 inch). În această situație, vă recomandăm să nu montați pedalele până în momentul în care deprinde urcatul / coborâtul și echilibrul. Încercați că evaluarea pe care o faceți să fie cât mai obiectivă posibil.

 

Este adevărat că cei mici învață foarte repede. Totuși, nu uitați că procesul de învățare este format din pași mici. Dacă introducem prea multe lucruri ce trebuie învățate în același timp riscăm ca învățăceii să își piardă interesul și să devină descurajați sau demotivati.

 

Greutatea bicicletei

 

Poate cel mai trecut cu vederea criteriu, însă vital din punctul nostru de vedere.

 

Gândiți-vă cum ar fi să pedalați pe o bicicleta ce cântărește cel puțin jumătate din greutatea dumneavoastră. Care ar fi distanța pe care o puteți parcurge astfel? Să nu uitam, înainte de toate, mersul pe bicicleta este o distracție și un moment de relaxare. Astfel, cât de mult v-ați relaxa dacă ați pedala pe o bicicletă ce cântărește 35-40 kg?

 

Acesta este efortul pe care cei mici îl depun pedalând pe o bicicletă ce cântărește mult comparat cu greutatea lor. Dacă mai adăugăm și faptul că musculatura lor nu este dezvoltată ca cea a unui adult, putem să ne găsim rapid în fața unui copil obosit ce asociază mersul pe bicicletă cu un efort considerabil.

 

Recomandarea noastră este să vă îndreptați către bicicletele ușoare, chiar dacă acestea necesită o investiție mai mare.

 

 Raportul calitate / preț

 

Nu vom păstra bicicleta din copilărie toată viața.

 

Totuși, pentru ca plimbările să fie plăcute și fără incidente, vă recomandăm să vă îndreptați alegerea către biciclete construite cu materiale de calitate (aluminiu) și echipate de producători consacrați (SRAM sau Shimano sunt doua alternative bune). Astfel, deși pot avea un preț mai ridicat, veți evita vizitele dese la mecanic sau imposibilitatea de a ieși la o plimbare spontană pentru că bicicleta a pățit ceva.

 

În încheiere, dorim să vă oferim două sfaturi:

 

  1. Renunțați la roțile ajutătoare. Copiii nu au nevoie de ele - roțile ajutătoare inhibă deprinderea echilibrului și duc la deprinderi incompatibile cu mersul pe o  bicicletă lipsită de ele. Dacă ne uităm mai atent, observăm că roțile ajutătoare sunt mai de folos pentru părinți, oferindu-le impresia că își protejează copii, decât sunt utile în demersul de învățare al celor mici. 

  2. Indiferent de bicicleta aleasă, investiți într-o cască de calitate. Accidente se pot întâmpla oricând și la final, cel mai important lucru este siguranța copiilor noștri. Nu ignorați acest aspect!

Acestea fiind spuse, va dorim cat mai multe plimbari in aer liber alaturi ce cei mici!

 

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații