Cum aleg bicicleta potrivita pentru copii? – Woom Bikes România

Cum aleg bicicleta potrivita pentru copii?

 

Decizia de a achizitiona o bicicleta pentru copii este una dintre cele mai bune hotarari pe care o poti lua ca parinte. Mersul pe bicicleta are o sumedenie de beneficii din care vom enumera doar cateva: dezvoltarea fizica armonioasa a celor mici, dezvoltarea unei inteligente motrice(coordonare ochi – maini, echilibrul, atentie distributiva la mediul inconjurator, etc.), dezvoltarea capacitatii de invatare a cunostintelor / abilitatilor noi, cresterea increderii in fortele proprii.

Astfel, cum alegem bicicleta potrivita pentru copii, devine un factor important in aceasta ecuatie. Sunt cateva criterii pe care este bine sa le luam in considerare cand alegem bicicleta potrivita:

  1. Inaltimea copilului;
  2. Nivelul de pregatire in mersul pe doua roti;
  3. Greutatea bicicletei;
  4. Raportul calitate / pret.

 

  1. Inaltimea copilului

Cele mai mute site-uri sau magazine impart bicicletele pe categorii de varsta. Desi varsta poate fi un criteriu, consideram ca fiind mai obiectiv inaltimea celor mici. Copiii cresc diferit, astfel, varsta ne poate induce in eroare. Cel mai usor este sa masurati inaltimea copilului, si, daca doriti sa fiti foarte rigurosi, sa masurati si lungimea picioarelor (calcai - sold). Astfel, va asigurati ca veti achizitiona o bicicleta ce are marimea potrivita cu stadiul de dezvoltare a copilului.

Totusi, stim ca cei mici cresc repede. Astfel, pentru a evita schimbarea bicicletei de la un sezon la altul, puteti alege o bicicleta cu cativa cm mai mare decat inaltimea celui mic.

In cazul in care nu sunteti siguri de marimea potrivita, criteriul numarul 2 (Nivelul de pregatire) devine factorul decisiv.

 

  1. Nivelul de pregatire

Cand evaluati nivelul de pregatire va puteti ghida dupa urmatoarele intrebari:

  1. Se poate urca / cobori de pe bicicleta fara ajutor extern?
  2. Poate sa isi mentina echilibrul pe bicicleta, in mers, fara a atinge pamantul cu picioarele?
  3. Controleaza directia cu incredere?(executa viraje, ocoleste obstacole, realizeaza intoarceri)
  4. Poate pedala pe o distanta medie?
  5. Poate frana in caz de urgenta?

In cazul in care raspunsul la primele 2 intrebari este negativ, cel mai probabil este nevoie sa va indreptati catre o bicicleta fara pedale, de tip “pre-bike”. De regula, aceste biciclete sunt destinate copiilor de pana la 3 ani. Astfel, daca cel mic este mai mare de 3 ani, puteti opta pentru o bicicleta cu pedale (modele de 14 sau 16 inch). In aceasta situatie, va recomandam ca pana in momentul in care deprinde urcatul / coboratul si echilibrul, sa ii scoateti pedalele (este o operatiune simpla – la majoritatea modelelor, indiferend de producator, este nevoie de o cheie de 15 pentru a monta / demonta pedalele).

Incercati ca evaluarea pe care o faceti sa fie cat mai obiectiva posibil. Este adevarat ca cei mici invata foarte repede. Totusi, nu uitati ca procesul de invatare este format din pasi mici. Daca introducem prea multe lucruri ce trebuie invatate in acelasi timp riscam ca invataceii sa isi piarda interesul si sa devina descurajati sau demotivati.

 

  1. Greutatea bicicletei

 Poate cel mai trecut cu vederea criteriu, insa vital din punctul nostru de vedere. Ganditi-va cum ar fi sa pedalati pe o bicicleta ce cantareste cel putin jumatate din greutatea dumneavoastra. Care ar fi distanta pe care o puteti parcurge astfel? Si sa nu uitam, ca inainte de toate, mersul pe bicicleta este o distractie si un moment de relaxare. Astfel, cat de mult v-ati relaxa daca ati pedala pe o bicicleta ce cantareste 35-40 kg?

Acesta este efortul pe care cei mici il depun pedaland pe o bicicleta ce cantareste mult comparat cu greutatea lor. Daca mai adaugam si faptul ca musculatura lor nu este dezvoltata ca cea a unui adult, putem sa ne gasim rapid in fata unui copil obosit ce asociaza mersul pe bicicleta cu un efort considerabil.

Recomandarea noastra este sa va indreptati catre bicicletele usoare, chiar daca acestea, de cele mai multe ori necesita o investitie mai mare.

 

  1. Raportul calitate / pret

Nu vom pastra o bicicleta din copilarie toata viata 😊. Totusi, pentru ca plimbarile sa fie placute si fara incidente mecanice, va recomandam sa va indreptati alegerea catre biciclete construite cu materiale de calitate (aluminiu) si echipate de producatori consacrati (SRAM sau Shimano sunt doua alternative bune). Astfel, desi pot avea un pret mai ridicat, veti evita vizite dese la mecanic sau imposibilitatea de a iesi la o plimbare spontana pentru ca bicicleta a patit ceva.

 

In incheiere, dorim sa va oferim trei sfaturi:

  1. Renuntati la rotile ajutatoare. Copiii nu au nevoie de ele, si singurul lucru pe care il fac acestea, este ca inhiba deprinderea echilibrului. Rotile ajutatoare sunt pentru parinti, nu pentru copii 😉.
  2. Cautati sa testati bicicleta inainte de achizitie. Testul inseamna mai mult decat o tura prin fata magazinului. Cereti sa pastrati bicicleta pentru un weekend, sau 2/3 zile, astfel incat sa aveti mai multe plimbari la activ inainte de a lua decizia. Stim toti ca cei mici se bucura de lucruri noi, mai ales daca sunt colorate. Astfel, daca si dupa a doua sau a treia plimbare, copiii sunt in continuare entuziasmati de bicicleta, cel mai probabil ca aceea este cea potrivita. Daca dupa o prima tura isi pierd interesul, poate este bine sa mai incercati un alt model.
  3. Indiferend de bicicleta aleasa, investiti intr-o casca de calitate. Accidente se pot intampla oricand, si la final, cel mai important lucru este siguranta copiilor nostri. Nu ignorati acest aspect!

Acestea fiind spuse(sau scrise), va dorim cat mai multe plimbari in aer liber alaturi ce cei mici!!!

WOOM WOOM!

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații