Ghidul micului Mountain Biker: Tot ce trebuie să știi despre mersul pe bicicletă MTB la copii
Piticul tău a crescut și e în căutare de noi trasee?🧒🏻Dacă îl auzi vorbind cu entuziasm despre trick-urile pe care le fac prietenii lui pe bicicleta MTB sau cum i-ar plăcea să exploreze noi trasee, înseamnă că puștiul tău e pregătit să încerce noi provocări!😎 Traseele prin pădure și cele de teren accidentat transformă mersul pe bicicleta MTB într-o adevărată aventură pentru copii. Totuși, față de aleile și parcurile cu care s-a obișnuit, aceste trasee sunt diferite și 100% merită explorate. Pentru a se putea bucura de experiențele care îl așteaptă… Am pregătit un ghid complet pentru micul mountain biker care descoperă pentru prima dată această pasiune.
Cu ajutorul Karinei, co-fondatoarea NevAcademy, a taberelor de distracție pentru cicliști și cea alături de care facem posibilă fiecare ediție ✨wooming around✨, am discutat despre: echipamentul pe care trebuie să-l aibă piticul pe traseu, cum îl pregătești înainte de traseele OFF-road și ce mituri se spun despre bicicletele care alimentează cheful de aventură. 👀
Înainte să începem, dă-i play ca să intri în vibe-ul lor.
🎵🎶MTB PLAYLIST🎵🎶
Prima dată pe OFF-road? Pregătește-ți puștiul să meargă cu încredere pe bicicletă, alături de alți copii, pe MTB, pe teren denivelat și bumpy rides!
Este important ca cel mic să înțeleagă că OFF-road NU este parcul de lângă casă. Nu este terenul cu asfalt cu care s-a obișnuit, ci un nou traseu pe care nu a mai pedalat până acum. Este o nouă provocare.⛑️ De aceea, trebuie să aibă răbdare înainte să ajungă pe primul său traseu OFF-road. Primii pași încep de la echipamentul pe care îl va purta, de reglarea tehnică a bicicletei, de la exercițiile care îl pregătesc pentru denivelări și alte obstacole. Acestea sunt esențialele pe orice traseu nou, fie că se dă cu bicicleta cu prietenii, fie că plecați în drumeție în familie.
Pornim la drum!🚴
Înainte de aventură, echipează-l pe micul biciclist din cap până în picioare cu…👇👇👇
👖Pantaloni cu bazon. Sunt pantaloni speciali pentru ciclism. Mersul pe bicicletă MTB, înseamnă trasee lungi, călătorii cu alți copii pe teren abrupt și multe ore de stat pe bicicletă. De aceea, puștiul tău are nevoie de un echipament în care să se simtă bine de când iese pe ușă și până la întoarcere.
🧤Mănuși. Protejează mâinile. Purtând mănuși pe traseu, ghidonul poate fi ținut mai ușor iar mâinile vor obosi mai greu.
💡Sfat de la Karina:
„Purtați mănuși! Este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla în materie de julituri. Am pățit-o, nu mai vreau. O singură dată, în șapte ani de ciclism, am ieșit fără mănuși și atunci s-a întâmplat. Deci nu, NU fără mănuși!”
⛑️Casca de protecție. Evideeent! 😌
Înainte de aventură, începeți exerciții ușoare pe suprafețe puțin accidentate din parc sau alei de lângă casă. 👇👇👇
Ai răbdare. Una dintre cele mai mari greșeli este să vă grăbiți să porniți pe traseu OFF-road cu o bicicletă normală, doar pentru că vă gândiți că nu poate fi așa greu. Credeți-ne pe cuvânt! Este mult mai greu decât pe asfalt!😆
„Când m-am apucat de mountain bike, venind de pe șosea, prima dată când am fost pe un drum forestier am zis: „Voi vreți să mă omorâți!” Așa m-am simțit atunci. A fost o trecere foarte bruscă de la asfalt. Trebuie să-i iei blând, cu calm, și să-i lași puțin în ritmul lor.” - Karina, co-founder NevAcademy.
E nevoie de un scurt antrenament, pe care vă încurajăm să-l faceți împreună. Iată câteva exerciții cu care să începeți:
🚴Pune mici obstacole pe alee. Folosește crengi sau pietre, pentru a exersa ocolirea și trecerea peste ele.
🚴Exersați poziția la pedale. Pentru a rezista pe un traseu lung, cu denivelări, este nevoie ca mâinile și picioarele să fie relaxate pentru a putea absorbi șocurile. A sta încordat atunci când treci peste obstacole este atât obositor, cât și nesănătos pentru copii și adulți.
🚴Nu pune frână bruscă în fața obstacolelor. Bicicleta trebuie să mențină o viteză constantă pentru a depăși ușor crengi sau pietre mici. Dacă un obstacol apare în mod neprevăzut în calea lor, copii trebuie să știe că o frână bruscă îi poate dezechilibra, ba chiar arunca peste bicicletă dacă drumul este la vale. Câteodată, cel mai bine este să frânezi ușor și să treci peste.
Înainte de aventură,💡Cum reglezi bicicleta lor?
Șaua rămâne la înălțimea cu care s-a obișnuit până acum.🚴♂️ În cazul în care piticul tău este începător, regleaz-o un pic mai jos decât de obicei, ca să poată atinge terenul cu cât mai mult din talpa piciorului.
Presiunea furcii.🚴♂️Pe asfalt, bicicleta nu are nevoie să amortizeze mult, pentru că terenul este neted, iar furca lucrează foarte puțin. În schimb, pe OFF-road, terenul denivelat are nevoie de ajustări în funcție de greutatea copilului. Dacă ai un woom OFF AIR, poți regla aerul din furcă. Verifică tabelul cu instrucțiuni din manualul furcii și ajustează presiunea ca să fie perfectă, înainte de traseu. Vei avea nevoie de o pompă specială. Dacă nu o ai, o poți găsi la service-ul celui mai apropiat magazin de biciclete.
Frânele?🚴♂️ Nu uita să le verifici înainte de fiecare traseu.
Vor și mami și tati OFF-road?👪 Cum se pregătesc cei mari de traseu?
Vezi ce încape în KITUL pentru Mountain Bikeri✌️ Părinții care însoțesc copiii trebuie să aibă la ei un rucsac echipat pentru situații ce pot apărea:
- Cameră de rezervă și leviere pentru a repara o pană.
- Pompă și un multi tool.🔧
- Za rapidă pentru lanț, pentru a repara eventuale defecțiuni.
- 💧Apă, apă, apă! Hidratați-vă cu fiecare ocazie! Mai ales pe traseele lungi.
- O gustare este mereu binevenită.🥪
- Crema cu protecție solară este N-E-L-I-P-S-I-T-Ă ☀️😎
Cum devin copiii AS la mersul pe bicicleta MTB?
Păstrează o poziție corectă. 💪
Poziție corectă = micul rider trebuie să fie PUȚIN lăsat pe ghidon. Față de woom Original, pe woom OFF sau woom EXPLORE, este nevoie să ai o atitudine, așa cum ar zice Karina de la NevAcademy „agresivă” pe teren accidentat față de asfalt, atât la coborâri, cât și la urcări.
Un mare pont pentru copii despre mersul pe bicicleta MTB este: pentru coborâri sigure, copiii trebuie să folosească mai mult frâna din spate, și nu cea din față. Așa sunt evitate foarte ușor derapajele bruște și posibilele accidentări.
Adaptează viteza. 🚴⚡️
Pe trasee montane, frecarea roții pe teren este mai mare, astfel:
Lanțul bicicletei trebuie poziționat pe pinioanele mai mari pentru o forță mai bună.
Schimbările de viteză trebuie făcute smooth, fără tensiune excesivă în lanț, pentru a evita ruperea acestuia.
Mare atenție la coborâri. 🚴
Coborârile pe MTB te solicită mai tare decât cele pe asfalt. Roata poate derapa pe pietre sau alte obstacole. Acest lucru nu trebuie să sperie copilul. Exercițiile de mai sus și avansarea pe trasee denivelate treptat, îl vor ajuta să-și mențină echilibrul și calmul pe trasee mai dificile.
Sfat! Pune frână încet, gradual, pentru a evita blocarea roților, ce pot amplifica derapajele.
STORY TIME!💫👀 Ce mituri am auzit despre mersul pe bicicleta MTB?
🗣️ Bicicletele normale merg și pentru trasee accidentate!
Fals!🙅♂️ Bicicletele normale NU sunt construite, din start, pentru traseele accidentate. Pentru mersul pe bicicleta MTB, acolo unde copiii sunt în căutare de aventură, este nevoie să vă orientați pentru o bicicletă adecvată, cum ar fi woom OFF sau EXPLORE (pentru trasee ușoare, relativ plate) sau OFF AIR și UP (pentru trasee mai dificile, la munte).
🗣️Ai picat??? Înseamnă nu ești potrivit pentru a pedala pe MTB.
Fals!🙅♂️ Căzăturile fac parte din procesul de învățare. Revenim la ce am spus mai sus, este nevoie de răbdare. Începeți să faceți exerciții pe lângă casă, treptat, înainte de a pedala pe un traseu lung accidentat.
🗣️O să te doară spatele și fundul de fiecare dată când urci pe bicicletă!
Fals!🙅♂️ Dar, puțin adevărat.
„E o durere cu care cumva te obișnuiești. Îți zic din propria experiență: când făceam ciclism profesionist și stăteam 6-7 ore pe bicicletă, a doua zi, când mă urcam primele 3 secunde pe ea, cu tot cu bazon, simțeam că o să fie nasol și că nu mă mai urc. Dar e greu doar la început. E ca atunci când mergi într-o drumeție: prima dată te dor picioarele, dar a doua, a treia, a patra oară te mai dor puțin, dar nu la fel. E o senzație cu care te obișnuiești.” - Karina, co-founder NevAcademy.
Pe prietenii de la NevAcademy îi găsiți deja pregătiți pentru vacanța de iarnă cu tabere de Ski & Snowboard pentru cei mici. Fiți cu ochii pe conturile lor de social media și aflați primii de tabere, locurile de ocupă foooarte rapid! 👀
Distracție faină vă dorim! 👋
Dacă încă nu am făcut cunoștință și ești pentru prima dată pe blogul nostru, aici afli totul despre woom!
Sfaturi de pedalat & experiențe woom pe care să le descoperi:
Cum să-ți pregătești bicicleta pentru sezonul de pedalat?
Cel mai bun prieten al copilului tău
Cum aleg bicicleta potrivită pentru copii?