Cum aleg bicicleta potrivită pentru copilul meu?
Decizia de a achiziționa o bicicleta potrivită pentru copii este una dintre cele mai bune hotărâri pe care o poți lua ca părinte. Mersul pe bicicletă are o sumedenie de beneficii din care vom enumera câteva: dezvoltarea fizică armonioasă a celor mici, dezvoltarea inteligenței motrice: coordonarea ochilor, a mâinilor, echilibrul, atenție distributivă la mediul înconjurător, dezvoltarea capacității de învățare a cunoștințelor, a abilităților noi, creșterea încrederii în forțele proprii.
Astfel, cum alegem bicicleta potrivită pentru copii devine un factor important în această ecuație. Sunt câteva criterii pe care este bine să le luăm în considerare când alegem bicicleta potrivită:
Înăltimea copilului
Cele mai multe site-uri sau magazine împart bicicletele pe categorii de vârstă. Deși, poți ține cont de vârsta copilului, înălțimea este un criteriu mult mai obiectiv. Copiii cresc diferit, de aceea vârsta ne poate induce în eroare. Cel mai ușor este să 🧒măsurați înălțimea copilului, iar dacă doriți să fiți foarte riguroși, să măsurați și lungimea picioarelor (călcai - șold). Astfel asigurați-vă că achiziționați o bicicletă ce are mărimea potrivită cu stadiul de dezvoltare al copilului.
Copiii se dezvoltă rapid. De aceea, mulți părinți doresc să evite schimbarea bicicletei de la un sezon la altul.🌷☀️🍂❄️ În general, recomandarea noastră este să nu săriți peste niciun model woom din cauza diferențelor semnificative în mărimea și greutatea cadrului. Totuși, puteți alege o bicicleta cu câțiva cm mai mare decât înălțimea celui mic, doar ținând cont de un alt criteriu.
În cazul în care nu sunteți siguri de mărimea potrivită, următorul criteriu v-ar putea ajuta în alegerea voastră. 👇
Cum evaluezi nivelul de pregătire pentru bicicleta potrivită
Când evaluați nivelul de pregătire vă puteți ghida după următoarele întrebări:
Dacă răspunsul la primele 2 întrebări a fost unul negativ, cel mai probabil este nevoie să vă îndreptați către o bicicletă fără pedale, de tip “pre-bike”. De regulă, aceste biciclete sunt destinate copiilor de până la 3 ani.
Totuși, dacă cel mic este mai mare de 3 ani, puteți opta pentru o bicicletă cu pedale (modele de 14 sau 16 inch). În această situație, vă recomandăm să nu montați pedalele până în momentul în care deprinde urcatul, coborâtul și echilibrul. Încercați ca evaluarea pe care o faceți să fie cât mai obiectivă posibil.
💡Este adevărat că cei mici învață foarte repede. Totuși, nu uitați că procesul de învățare este format din pași mici. Dacă introducem prea multe lucruri ce trebuie învățate în același timp riscăm ca învățăceii să își piardă interesul și să devină descurajați sau demotivati.
Care să fie greutatea bicicletei?
🤔Gândiți-vă cum ar fi să pedalați pe o bicicletă care cântărește aproape jumătate din greutatea dumneavoastră. Care ar fi distanța pe care o puteți parcurge astfel? Înainte de toate, mersul pe bicicleta este o distracție și un moment de relaxare.
Astfel, cât de mult v-ați relaxa dacă ați pedala pe o bicicletă ce cântărește 35-40 kg? Acesta este efortul pe care cei mici îl depun pedalând pe o bicicletă ce cântărește mult comparativ cu greutatea lor. Dacă mai adăugăm și faptul că musculatura lor nu este dezvoltată ca cea a unui adult, putem să ne găsim rapid în fața unui copil obosit ce asociază mersul pe bicicletă cu un efort deosebit.
Alege o bicicletă ușoară, pe mărimea copilului tău, chiar dacă acestea necesită o investiție mai mare.
Te bucuri de calitate, te bucuri de preț.
Nu păstrezi bicicleta din copilărie o viață întreagă.
Totuși, pentru ca plimbările să fie plăcute și fără accidente, vă recomandăm să alegeți biciclete construite cu materiale de calitate, cum ar fi aluminiul. Astfel, deși pot avea un preț mai ridicat, veți evita vizitele dese la mecanic sau imposibilitatea de a ieși la o plimbare spontană pentru că bicicleta are nevoie de o verificare.
🙋Ce recomandă woom?
Renunțați la roțile ajutătoare. Copiii nu au nevoie de ele, roțile ajutătoare inhibă deprinderea echilibrului și duc la deprinderi incompatibile cu mersul pe o bicicletă lipsită de ele. Dacă ne uităm mai atent, observăm că roțile ajutătoare sunt mai de folos pentru părinți, oferindu-le impresia că își protejează copii, decât sunt utile în demersul de învățare al celor mici.
Indiferent de bicicleta aleasă, ⛑️investiți într-o cască de calitate. Accidentele se pot întâmpla oricând și la final, cel mai important lucru este siguranța copiilor noștri.
Vă dorim cât mai multe plimbări în aer liber alaturi de cei mici!