Părinții & woombikeri: Cum ajută mersul pe bicicletă somnul copiilor?

Distracția și somnul copiilor 🤝 fac cea mai bună echipă. De ce? După traseul preferat, merge un somn binemeritat. Ne inspirăm zi de zi din poveștile comunității noastre. Ne plac poveștile de la biciclit, aniversările în care cei mici primesc cadou woom, poveștile de la evenimentele din care facem parte împreună.

 

În acest articol, ne-am lăsat inspirați de experiența profesională a Dianei, mămică din comunitatea woom și consultant în somnul copiilor. Citește mai departe și află care sunt beneficiile pe care le are biciclitul și activitățile din aer liber în programul și ritmul de somn al copilului.

 

cum-ajută-biciclitul-somnul-copiilor

 

👶Bebe odihnit + 👨👩părinți odihniți = fericire maximă în familie.

 

Ce beneficii aduce biciclitul în programul de somn al copiilor?

 

Odată cu 🚴 etapa în care copilul învață să meargă pe bicicletă și să descopere din ce în ce mai multe activități în aer liber, observi cum rutina lui de somn se îmbunătățește: adoarme mult mai repede și este mai liniștit. Există câteva motive pentru care se întâmplă asta. Activitățile în aer liber, cum ar fi ciclismul, expun copiii la aer curat și lumină naturală, ceea ce influențează pozitiv ritmul circadian și pot contribui la stabilirea unui program regulat de somn și trezire.

 

beneficiile-pe-care-le-are-biciclitul-și-activitățile-din-aer-liber-în-programul-și-ritmul-de-somn-al-copiilor

Iată alte motive pentru care mersul pe bicicletă poate regla programul de somn al copilului tău:

 

După biciclit este reglată producția de melatonină, hormonul somnului. Lucru ce îl ajută pe cel mic să adoarmă mai ușor și să aibă un somn profund.

 

💤Mersul pe bicicletă îmbunătățește în general starea de bine, întrucât dopamina și serotonina, hormoni asociați cu starea de bine, pot contribui la un somn liniștit și de calitate.

 

💤Și, nu în ultimul rând, activitățile în aer liber le consumă copiilor mai ușor și mai repede energia. Astfel, obosesc și pot adormi mai repede, decât dacă ar petrece timp în interior.

 

„Ce înseamnă acest ritm circadian? Acesta reprezintă ciclul intern, de aproximativ 24 de ore, care reglează procesele fiziologice și comportamentale în organism: cum ar fi somnul, trezirea, secreția hormonală, temperatura corpului și activitatea cerebrală. Pe măsură ce copiii cresc, ei au nevoie de această predictibilitate și rutină în program, întrucât acestea au un impact pozitiv asupra sănătății, a dezvoltării armonioase a copiilor. ” - Diana Rațiu

 

Părinți și copii mai odihniți

 

Biciclit. Mișcare. Aer liber. Timp împreună. 👪Toate fac parte din activitățile pe care le recomandă Diana pentru a avea un somn mai bun. Fie că ești părinte sau copil, este nevoie să te expui la astfel de activități, pentru că ele sunt cele care te ajută să te dezvolți armonios.

O rutină sănătoasă înainte de culcare, predictibilă, în care citiți sau ascultați un playlist preferat, și în care evitați pe cât se poate ecranele, contribuie la un somn odihnitor și la menținerea unui program regulat de somn și de trezire. 

 

„În primul rând, ca părinte, cel mai important lucru de luat în vedere ar trebui să fie programul. O rutină predictibilă, zi de zi, un program de somn potrivit și optim vârstei, ajută din start în a avea un copil odihnit și apt. 

Cu cât obișnuim copilul de mic cu activități în aer liber, cu atât va fi mai dornic să exploreze, să descopere și să socializeze.”

- Diana Rațiu

 

părinți-și-copii-mai-odihniți-activități-pentru-un-somn-mai-bun

 

Somnul este o piesă de puzzle foarte importantă pentru o viață sănătoasă. Întreg organismul are de câștigat atunci când ai parte de odihnă. Fie că este vorba de un copil, fie că este vorba de un adult. 

 

„Un copil odihnit, înseamnă și un părinte odihnit, cu mai multă energie. Dacă și copilul și părintele reușeșc să se odihnească, ei vor putea petrece mai mult timp de calitate împreună. Nu este suficient ca un părinte să fie prezent fizic în viața copilului, ci și emoțional, pentru a putea răspunde nevoilor și pentru a fi asertiv. Cu cât părintele și copilul sunt mai odihniți, cu atât se pot conecta mai ușor. ” - Diana Rațiu 

 

❓Ce sfat are Diana pentru părinții care trec prin seri nedormite și alte provocări date de lipsa somnului copiilor?


„Jucați-vă afară împreună, ieșiți cu bicicleta, creați o rutină și un program de somn. În acest fel, copilul va fi mai odihnit, voi veți putea fi mai productivi, mai creativi și desigur mai odihniți.” - Diana Rațiu 

 

Cine este Diana Rațiu?

Diana Rațiu, mămică a unei fetițe de 4 ani și jumătate și consultant specializat, acreditat în cadrul Family Sleep Institute, în somnul copiilor între 0-6 ani. Ea dă mai departe în mediul online, pe pagina ei de Instagram, tot ce știe despre somnul copiilor. Are o întreagă comunitate de părinți cărora le oferă sfaturi pentru o relație mai bună cu somnul. 

 

Specializarea ei profesională, de consultanță, a început odată cu nașterea fetiței. Una dintre marile provocări întâlnite în creșterea copilului a fost lipsa somnului, atunci a realizat cât de puține persoane vorbesc în mediul online despre somnul copiilor și a decis să fie ea vocea părinților care se confruntă cu seri nedormite și alte provocări date de lipsa somnului. 

 

 

„Odată cu maternitatea, ce a adus cu sine multe schimbări pentru mine, au început să se schimbe prioritățile, perspectiva asupra vieții și asupra timpului liber. Astfel, mi-am dorit să îmbrățișez o nouă provocare, de a lucra cu familiile cu copii mici. În ceea ce privește somnul lor, tocmai pentru că știu cum se simte lipsa unor astfel de specialiști, dar cel mai greu, cum se simte lipsa somnului.

 

Am conștientizat câtă știință și matematică este la mijloc, și cum trebuie abordat de fapt somnul pe măsură ce crește bebelușul.” - Diana Rațiu

 

A ales să ajute mămicile din România care se confruntă cu lipsa somnului, în toate formele ei. Și-a dorit să ofere mai departe sfaturi care aduc din nou bucurie, liniște, în scopul de a-i ajuta să petreacă timp de calitate alături de copilul lor.

 

 

 

Sfaturi de pedalat & experiențe woom pe care să le descoperi:

 

Cum să-ți pregătești bicicleta pentru sezonul de pedalat?

Despre siguranța pe bicicletă

Cel mai bun prieten al copilului tău

Cum aleg bicicleta potrivită pentru copii?

Premii pe care le-am câștigat

Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații