Plimbări pe două roți în oraș – cum te asiguri că cei mici sunt în afara oricărui pericol pe traseul cu bicicleta?
În sezonul cald, cu toții ne dorim să profităm de orice ocazie pentru a porni pe traseu cubicicleta în dotare și a petrece câteva ore în aer liber! Dar poate nu întotdeauna avem suficient timp să planificăm o ieșire în mijlocul naturii sau în zone mai puțin circulate – așa că singura opțiune rămâne orașul.
Cum facem, însă, să ne asigurăm că plimbările în mijlocul orașelor agitate rămân sigure și la fel de distractive pentru juniori?👨👩👧👦 Noi ți-am pregătit câteva sfaturi pe care să le ai la îndemână înaintea fiecărei ieșiri la pedalat – fie ea pe străduțele din preajma casei sau pe distanțe mai lungi – până în parc, PumpTracks, la alte locuri de joacă sau la gelaterie! 🤩
Începi cu stabilirea unui traseu cu bicicleta
Toți participanții la plimbare trebuie să cunoască traseul chiar înainte să se echipeze! Consultați-vă împreună pentru a stabili cel mai sigur și mai plăcut traseu, la fel ca și destinația finală. Dacă plimbarea e mai lungă, asigură-te că identifici și câteva puncte de oprire pentru pauză și hidratare, pentru schimbat impresii și împărtășit idei!
Echipamentul corespunzător nu lipsește
Această regulă se aplică indiferent de traseu, însă cu atât mai mult în mijlocul orașului. După ce verificăm starea bicicletei, e momentul să ne ocupăm de echipament. Juniorii trebuie să fie protejați, ușor de observat de către toți participanții la trafic și foarte comod îmbrăcați. Atât casca și mănușile, cât și celelalte articole de îmbrăcăminte trebuie alese în culori vibrante, care nu doar să îi protejeze, ci și să îi scoată ușor în evidență. Hăinuțele pentru plimbare ar trebui să fie comode, din materiale calitative și rezistente, care să lase pielea să respire și să nu se lipească de corp. În cazul în care cei mici aduc și rucsacul din dotare în plimbare, asigură-te că baretele sunt strânse corespunzător și că bagajul este cât mai ușor.
Cine stă în față? 🚴🚴🚴🚴
Dacă întreaga familie a ieșit la pedalat, ideal este ca juniorii să fie poziționați la mijloc, între adulți. Astfel, ei sunt protejați de potențialele pericole din ambele sensuri și pot anticipa orice schimbare de direcție sau oprire. Dacă sunt însoțiți de un singur adult, varianta cea mai la îndemână este ca ei să pedaleze în față pentru a fi tot timpul atent supravegheați. Tu poți pedala puțin mai departe de marginea drumului pentru a forța mașinile să vă ocolească mai larg și poți avansa rapid oricând e nevoie să oprești plimbarea sau să schimbați împreună direcția. Un alt avantaj este că îți poți da seama foarte ușor dacă cei mici își doresc să se oprească dintr-un motiv sau altul și poți controla mai ușor aceste mici pauze.
Reguli de urmat în oraș sau pe traseu cu bicicleta
Ce recomandă woom? 🙋
Pedalați tot timpul pe benzile special create pentru biciclete, este cea mai sigură opțiune! Dacă totuși trebuie să ajungeți și pe șosea sau pedalați pe trotuare, alegeți întotdeauna să respectați sensul de mers – niciodată în contrasens. Ți se poate părea mai ușor să vezi mașinile venind din față spre tine, însă astfel îi încurci mai tare pe șoferi și riști să creezi probleme neprevăzute.
💡 De reținut este și să ocoliți mai larg mașinile parcate, pentru a evita portierele deschise în ultimul moment.
💡Foarte important este și să respectați întotdeauna toate semnele de circulație, trecerile de pietoni și pietonii. Și apropo de treceri de pietoni – traversarea lor se face fără excepție pe lângă bicicleta din dotare și nu pedalând!
💡La schimbarea direcției de mers asigură-te că semnalizezi din timp cu mâna corespunzătoare direcției în care vrei să înaintezi și că situația traficului din spatele tău îți permite această modificare de traseu.
Atunci când juniorii vor fi mici profesioniști în-ale pedalatului, îi poți învăța și pe ei aceste trucuri pentru ca și ei să devină responsabili și autonomi pe viitor!
💡Încearcă pe cât posibil să eviți pedalatul pe întuneric, indiferent cât de bine iluminate sunt străzile care fac parte din traseul stabilit. De asemenea, ca regulă general valabilă, cei mici NU ar trebui să poarte căști audio sau orice alte device-uri care i-ar putea distrage sau i-ar împiedica să te audă sau să te vadă pe traseu.
Ca în cazul oricărei activități cu juniorii, organizarea este cheia! Iar implicarea celor mici în tot procesul de planificare va avea nenumărate beneficii. Noi vă dorim spor la pedalat și cât mai multe aventuri faine pe două roți – atât în orașe, cât și în afara lor!