CURĂȚAREA BICICLETEI: Preveniți defectele tehnice în timp ce arătați f – Woom Bikes România

CURĂȚAREA BICICLETEI: Preveniți defectele tehnice în timp ce arătați fabulos la fiecare plimbare!

De ce este important să curățăm bicicleta? 


Chiar dacă toți ne-am dori ca micii noștri bicicliști alături de micile lor biciclete să termine orice plimbare la fel de curați precum au ieșit din casă...nu putem să-i acuzăm. Până la urmă cine ar da ore întregi de distracție și explorare pe niște haine curate? 

Adesea ajungem prea obosiți acasă sau avem multe altele de făcut, uitând din păcate un aspect esențial:

Curățarea frecventă a bicicletei are o importanță majoră în asigurarea faptului că aceasta este în continuare sigură pentru copil. 


  1. Doar așa putem preveni din timp orice defecțiune tehnică ar putea apărea, prelungind astfel durata de viață a componentelor.
  2. Murdăria ajunsă pe lanț, angrenaj sau pinioane poate duce la ruginirea și „tocirea” lor prematură, chiar și atunci când bicicleta nu este folosită. Fii sigur așadar că nu lăsați bicicleta murdară peste iarnă!
  3. Cablurile și rulmenții se pot strica dacă o revizie specializată nu este făcută cel puțin odată pe an.

În general, pentru o funcționare îndelungată și lipsită de probleme, este nevoie și de intervenția noastră!

Iar asta este ocazia perfectă pentru a-i învăța pe cei mici câte ceva despre responsabilitate

(orice mic biciclist poate participa cu brio la procesul descris mai jos). 


⌚Când este cel mai bine să spălăm bicicleta? 


Cel mai indicat însă și cel mai ușor este să curățăm bicicleta pe cât de repede posibil odată ajunși acasă. Astfel nu permitem noroiului să se întărească și să-și înceapă acțiunea distructivă. 


În funcție de cât de murdară este bicicleta îți recomandăm să: 


  • O ștergi cu o cârpă umedă odată ce ați ajuns acasă după plimbare
  • Urmezi toate etapele de mai jos în urma unei plimbări mai noroioase sau odată la fiecare 2-3 luni. 

📃Vei avea nevoie de:


    • Soluție de curățare (de preferat bio-degradabilă)
    • Perie cu peri tari
    • Prosoape/lavete
    • Lubrifiant de lanț
    • Burete

 🌊1. Poziționează-te lângă o sursă de apă

Fie că este furtul din grădină sau dușul din apartament, aproape orice sursă de apă este în regulă. Singurele nerecomandate sunt  aparatele de curățare cu presiune. Din cazua presiunii acestora apa poate ajunge în locuri în care nu ar fi trebuit să ajungă vreodată. Spre exemplu, garniturile rulmenților pot fi deteriorate de jetul de apă ceea ce va duce la stricarea rapidă a acestor piese importante. 


💦2. Clătirea inițială 

Clătește bicicleta cu un jet de apă pentru a elimina murdăria superficială și a o umezi în același timp pe cea serioasă. Evită să stropești puternic cu apă zonele ce conțin rulmenți (precum butucii roților, pedalierul sau headset-ul).


🧼3. Aplică soluția de curățare

Urmează mereu instrucțiunile oferite pe recipientul acesteia. Noi recomandăm să o lași să acținoneze cel puțin câteva minute. Cel mai bine este să nu aplici deloc soluție în zona frânelor. Pentru că unele soluții conțin substanțe menite să ofere luciu bicicletei, nu vrem ca și frânele să devină alunecoase.


🧽4. Curățarea

Cu ajutorul unui burete freacă bine bicicleta și îndepărtează murdăria rămasă.  Asigură-te că soluția de curățare ajunge și pe lanț, pinioane și angrenaj. Folosește apoi o perie cu peri tari (însă nu de metal) pentru a îndepărta murdăria din zona pinioanelor și a lanțului.


Sfatul profesioniștilor: cel mai ușor este dacă ții peria pe loc și învârți roata cu ajutorul pedalelor

 


🚿5. Clătirea finală

Folosește din nou sursa ta de apă pentru a clăti bicicleta de toată soluția de curățare rămasă. 


🌬️6. Uscare 

Cu ajutorul unei lavete curate șterge toată apa rămasă pe bicicletă. Acordă atenție zonelor greu accesibile pentru că acestea sunt cele mai sensibile. Dacă ai un compresor de aer, te poți folosi de acesta pentru a usca respectivele zone. 


⚙️8. Ungerea transmisiei

După ce bicicleta s-a uscat complet, este foarte important să ungem lanțul acesteia pentru o pedalarea ușoară, silențioasă și eficientă. Câteva sfaturi utile: 


  • Folosește ulei special destinat ungerii lanțului de bicicletă
  • Alege un ulei cu dispozitiv picurător, nu spray 
  • Adaugă 1-2 picături pe fiecare îmbinare a zalelor lanțului. Prea mult ulei iar bicicleta nu va face decât să adune praful în acea zonă. 
  • La final, șterge excesul de ulei cu o cârpă murdară.



🎉GATA!



😄9. Bucură-te de o nouă plimbare sau pune bicicleta la păstrare pentru sezonul următor. Pentru instrucțiuni de curățare aprofundată, vă recomandăm să priviți și video-ul următor:


Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații