Atenţie la cumpărarea unei biciclete!

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi o bicicletă pentru copii și de ce bicicletele woom sunt atât de deosebite

Cauţi o bicicletă cu sau fără pedale pentru copilul tău și te întrebi ce este important în alegerea acesteia? Atunci, te afli aici exact unde trebuie! În cele ce urmează am realizat un mic ghid cu toate aspectele importante care trebuie luate în considerare atunci când cumperi o bicicletă, mai ales când este vorba despre prima bicicletă a copilului.

Înainte de toate, câteva informaţii de bază despre învățarea mersului cu bicicleta: copilul ar trebui să decidă singur când este gata pentru primele încercări de a merge cu bicicleta - în funcţie de interesul şi motivaţia sa. Sigur că şi mărimea copilului este decisivă: ajunge cu picioarele uşor la pământ și poate ţine mâinile pe ghidon? Dacă da, poţi începe!

Foarte important Desigur, ciclismul ar trebui să fie mai presus de toate o activitate distractivă! Ce condiţii trebuie să îndeplinească o bicicletă în acest scop?

1. Greutatea

O bicicletă de calitate pentru copii trebuie să fie, înainte de toate, uşoară acesta fiind un lucru extrem de important pentru manevrare: copilul trebuie la urma urmei să poată împinge şi ridica bicicleta, să pornească fără probleme cu ea şi să o conducă fără greutate şi fără să renunţe, frustrat fiind, după primele încercări de mers. În afară de aceasta, o bicicletă uşoară îl ajută pe copil să înveţe să îşi menţină echilibrul şi să se oprească în mod controlat.

Datorită cadrului masiv din oțel și a unor componente inutile, numeroase biciclete din comerț sunt atât de grele, încât ajung deseori până la 60% sau chiar 70% din greutatea copilului. Pentru un adult cu o greutate de 80 kg, ar fi ca și cum ar învăța să meargă pe o bicicletă de 50 kg.

Pentru a-i face copilului o adevărată plăcere, greutatea bicicletei nu trebuie să depăşească 35 % - 40 % din greutatea copilului.

De aceea, atunci când am proiectat bicicletele woom, a fost extrem de important pentru noi să menținem greutatea cât mai mică posibil. Am reuşit acest lucru, folosind, printre altele, un cadru ultra-uşor, jante uşoare de aluminiu şi renunţând la diverse dotări inutile pentru copii. Astfel, bicicletele noastre au devenit campioni la categoria "muscă", având o greutate cu până la 40 % mai mică decât a bicicletelor normale pentru copii, disponibile din comerţ.

2. Mărimea

Nu vârsta copilului, ci înălțimea lui şi experienţa pe care o are cu bicicleta sunt criteriile decisive pentru alegerea cadrului de mărime potrivită. Nu cumpăra în niciun caz o bicicletă prea mare, gândindu-te că tânărul ciclist o va putea folosi mai mult timp. Bicicleta ar trebui aleasă exact în funcţie de mărimea copilului, fiindcă în caz contrar copilul va avea inutil anumite probleme, iar plăcerea de a merge cu bicicleta va dispărea rapid.

Cum afli care e mărimea potrivită a bicicletei? Cu şaua lăsată jos de tot, copilul tău ar trebui să ajungă uşor cu picioarele până la pământ, fără a fi nevoie să-și schimbe mult poziţia corpului. În acest capitol vei găsi toate informațiile importante despre stabilirea mărimii potrivite a bicicletei.

În plus, mai trebuie să verifici şi dacă principalele componente ale bicicletei pot fi reglate ; atunci vei putea adapta optim bicicleta la constituţia copilului tău, putând fi deci folosită multă vreme. De exemplu, la bicicletele noastre woom pot fi reglate în funcţie de copil înălţimea şeii, poziţia ghidonului, precum şi raza de acţiune a manetei de frână..

Apropo de mărimea potrivită – ai aflat deja de programul nostru upCYCLING? Cu acest program vei putea fi sigur că tânărul ciclist va folosi mereu o bicicletă potrivită pentru mărimea lui, fără ca acest lucru să te coste mai mult decât alte soluţii de compromis. În acest capitol poţi afla toate detaliile.

3. Ergonomia

O altă cerinţă importantă este ergonomia potrivită copiilor. Copiii nu sunt doar nişte adulţi de statură mică, ci au degete şi picioare mai mici, un bazin de formă diferită şi umeri mai înguşti. Din acest motiv, bicicleta şi dotările ei trebuie adaptate la constituţia copiilor şi la nevoile acestora. Fii atent, de exemplu, dacă mânerele sunt suficient de mici şi potrivite mânuţelor, precum și dacă tânărul ciclist poate ajunge uşor la manetele de frână şi dacă le poate acţiona fără o forţă prea mare.

De ce ergonomia bicicletelor noastre woom este atât de potrivită copiilor?

Pentru început, să vorbim despre geometria cadrului : aceasta are o influenţă semnificativă asupra rulării bicicletei. Pentru ca tânărul ciclist să se simtă bine în şaua bicicletei şi pentru a-i face plăcere să meargă cu ea, aceasta trebuie să fie stabilă şi să ruleze uşor . La bicicletele noastre, poziţia de şedere joasă (= centru de greutate coborât) asigură stabilitatea iar unghiul mic de direcţie (înclinarea furcii faţă de carosabil) şi ampatamentul lung (distanţa dintre axele roţilor) garantează o rulare uşoară.

Datorită poziţiei de şedere joase, copilul stă mereu drept în şa şi poate astfel să cuprindă cu vederea cele mai importante lucruri din jur. Datorită centrului de greutate aflat la mică înălţime, copilului îi va fi şi mai uşor să-şi menţină echilibrul.

Înălţimea joasă de urcare pe bicicletele noastre permite copilului să urce în şa şi să coboare fără probleme, iar în situaţii critice, să se sprijine imediat cu picioarele pe pământ.

Am ţinut cont de cerinţele ergonomice ale copiilor nu numai la geometria cadrului, ci şi la toate celelalte componente. La bicicletele fără pedale produse de noi (woom 1 şi woom 1 PLUS), butucul îngust de la roata din spate îi oferă copilului o libertate foarte mare de mişcare a picioarelor în timpul mersului. Alte exemple: şaua , adaptată la planşeul pelvian al copilului şi pedalierul special conceput: braţele pedalelor sunt mai scurte, fiindcă şi picioarele copilului sunt mai scurte, iar distanţa dintre pedale este mai mică, fiindcă şoldul lui e mai îngust. Această soluţie menajează articulaţiile genunchiului, deoarece genunchii nu mai trebuie îndoiţi atât de mult în timpul pedalării. De asemenea, braţele mai scurte ale pedalierului reduc şi pericolul ca, în curbă, vârful piciorului să se lovească de roata din faţă, sau ca pedala să atingă solul. Distanţa mică dintre pedale asigură transmisia optimă a forţelor şi pedalarea intuitivă .

4. Frâna

Frâna de picior – da sau nu? Întrebarea e justificată, în contextul în care cei mai mulţi dintre noi au învăţat mersul pe bicicletă cu frâna de picior și roți ajutătoare. Însă oricât de justificată ne pare această întrebare, răspunsul nostru în acest context este: Nu, deoarece conceptul frânei de picior este depășit. Pe de o parte, este greu să frânezi dozat apăsând înapoi pe pedale, iar pe de altă parte, pedalele trebuie să se afle în poziţia potrivită şi picioarele trebuie să stea pe pedale pentru a putea frâna. În caz de urgență, copilul s-ar putea să nu poată frâna la timp şi destul de puternic, sau chiar să nu poată frâna deloc. În plus, mişcarea pedalelor într-un singur sens la pornire poate fi dificilă: dacă pedalele nu se află în poziția corectă, copilul trebuie mai întâi să se dea jos şi să le îndrepte pentru a putea porni de pe loc. Nici roțile ajutătoare nu mai sunt actuale, deoarece sunt contra-intuitive pentru menţinerea echilibrului, motiv pentru care recomandăm mai degrabă bicicleta fără pedale. Făcând abstracţie de aceste lucruri, frâna de picior şi roţile ajutătoare măresc şi ele greutatea bicicletei.

Cea mai bună alegere este frâna de mână pentru copii, care poate fi acţionată cu o forţă destul de mică de mânuțele lor. În mod ideal, copilul tău se va obişnui cu frâna de mână încă de pe bicicleta fără pedale. Astfel, nu va mai trebui să se acomodeze din nou la o altă frână când va trece la o bicicletă cu pedale şi se va putea concentra deplin asupra pedalatului.

Din acest motiv, chiar şi cele mai mici biciclete produse de noi (woom 1) sunt dotate cu frâne V-brake, cu acţionare facilă şi manetă de frână specială pentru copii . Datorită faptului că unii copii de vârstă mică nu pot încă face diferenţa între dreapta şi stânga, la bicicletele noastre de mici dimensiuni (woom 1+, 2 şi 3) am colorat într-un verde ţipător maneta de frână spate, pentru a evita confuzia între frâna de faţă şi cea de spate şi a preveni astfel căderea copilului de pe bicicletă.

5. Execuţia

Bicicletele pentru copii trebuie să facă faţă unor solicitări intense, ideal fiind să poată fi utilizate mai târziu şi de către fraţii sau surorile mai mici. La cumpărare trebuie să ţii cont de execuţia şi dotările de înaltă calitate ale bicicletei

De multe ori, necunoscătorii nu-şi pot da seama dacă bicicleta este sau nu de o calitate superioară. Pune-ţi atunci întrebarea care este impresia generală pe care ţi-o face bicicleta – pentru că o bicicletă pentru copii bună și de înaltă calitate reprezintă suma mai multor detalii care coincid. Bicicleta este masivă şi greoaie și pare a fi asamblată de nişte amatori? Bate sau zornăie în timpul probelor? Are multe componente din plastic? Anumite dotări, cum ar fi luminile sau portbagajul, par a fi făcute aiurea, sau sunt instabile? Atunci fereşte-te de o astfel de bicicletă.

Verifică în primul rând dacă manșoanele sunt bine fixate şi dacă nu se rotesc sau se desprind – fiindcă acesta este un aspect important pentru siguranţa copilului. Controlează atent şi şaua , trebuie să fie executată dintr-un material robust, rezistent la uzură, însă să nu fie prea tare.

De ce se remarcă bicicletele woom prin calitatea lor superioară şi durata lungă de viaţă? La bicicletele noastre, vopseaua multistrat aplicată protejează cadrul de aluminiu de calitate superioară împotriva loviturilor şi fenomenului de îmbătrânire a materialului.

Se folosesc peste tot rulmenţi industriali etanşaţi în care nu poate pătrunde praful sau apa. Roţile sunt prevăzute cu spiţe inoxidabile, iar cordoanele de sudură de la cadru, la trecerea de la o ţeavă la alta, sunt executate la un înalt nivel de calitate şi precizie(uniforme, plate, ca o omidă). Mânerele produse de noi nu conţin substanţe nocive şi sunt fixate bine pe ghidon cu şuruburi (woom 1 până la woom 3), respectiv sunt prevăzute cu un capac filetat aplicat la capătul ghidonului . (woom 4 până la woom 6), iar şaua, executată tot dintr-un material care nu conţine substanţe toxice, este rigidizată cu kevlar şi este prevăzută cu o protecţie la margini, care o fereşte de zgârieturi şi rupturi în cazul în care copilul îşi sprijină bicicleta de zidul casei. Pe scurt, calitatea bicicletelor noastre se observă în fiecare detaliu.

6. Siguranţa

Siguranța este un subiect important, mai ales atunci când vine vorba despre deprinderea mersului cu bicicleta. La primele încercări de pornire și pedalare apar frecvent stări de nesiguranţă şi de dezechilibru. Prin urmare, o bicicletă bună pentru copii ar trebui să dispună de cât mai multe elemente de siguranţă care să reducă aceste probleme ale aparatului locomotor și să ajute copilul să înveţe uşor şi sigur să pedaleze.

Multe biciclete pentru copii mai au şi azi o perniţă-tampon pe ghidon ceea ce sugerează ciclistului că are o protecție suplimentară - aceste perniţe sunt mai degrabă o modă, decât o protecţie reală. Ar fi mai bine să verifici dacă, în zonele proeminente , de exemplu la pipă sau pedalier şuruburile nu ies afară , fiindcă exact acolo se vor răni copiii.

Care sunt componentele woom care fac din ciclism o activitate atât de sigură pentru copilul tău? De la cea mai mică bicicletă fără pedale (woom 1) până la bicicleta de 16“ (woom 3), limitatorul unghiului de direcţie conceput de noi stabilizează bicicleta pe direcţia de mers şi previne căderea în cazul bracării exagerate a ghidonului.

Aceste modele dispun şi de o protecție la impact la capetele mânerelor. Protecţia de lanţ de la primele biciclete (woom 2 şi woom 3) împiedică prinderea în lanţ a degetelor sau pantalonilor. Anvelopele noastre late, aderente oferă copilului în toate situaţiile o stabilitate optimă, indiferent dacă merge pe asfalt, pietriş sau pe drumuri de pădure, iar benzile reflectorizante laterale garantează vizibilitatea şi în condiţii nefavorabile. În afară de aceasta, pedalele cu platformă mare de la bicicletele noaste oferă copilului o bună stabilitate chiar şi în condiţii de umiditate, iar pipa protejează genunchii şi nu prezintă şuruburi ieşite în afară, care ar putea răni copilul. Acestea sunt doar câteva din numeroasele avantaje. ;)

Apropo de siguranţă – când merge cu bicicleta copilul trebuie să poarte obligatoriu o cască aşezată perfect. Mănuşile de bicicletă sunt şi ele o idee bună, fiindcă protejează pielea subţirică a copiilor în cazul în care cad de pe bicicletă şi când, în majoritatea cazurilor, mâinile sunt primele care vin în contact cu solul.

Concluzie

Investiţia într-o bicicletă de copii de calitate superioară este rentabilă din mai multe puncte de vedere: cu o bicicletă de calitate, copilul nu va fi doar în siguranţă , ci va învăţa mai repede mersul pe bicicletă, se va bucura şi îi va plăcea mai mult să facă mişcare, aşa începând şi pasiunea de o viaţă pentru ciclism şi sport. În afară de aceasta, nu va mai trebui să cumperi o nouă bicicletă pentru următorii copii , deoarece de o astfel de bicicletă de calitate se va bucura din plin şi al doilea sau al treilea copil. Un argument suplimentar care justifică o bicicletă de înaltă calitate pentru copii este preţul mare de revânzare – pe platformele online de mică publicitate o poţi revinde aproape la preţul unei biciclete noi, dacă încă mai arată bine.

Spre sistemul de căutare biciclete
Derulați până sus
Fișierele de tip cookie ne ajută să oferim o experiență mai bună. Folosind serviciile noastre, sunteți de acord cu termenii nostri de utilizare a fișierelor de tip coockie.  Mai multe informații